Online edzés otthon: a hatékonyság kulcsa a minőség

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vitathatatlan tény, hogy az online edzés népszerűsége exponenciálisan megugrott. Lehet, hogy korábban eszedbe se jutott volna otthonról aerobikozni, jógázni vagy akár Spinning® órán tekerni, de az elmúlt időszak bebizonyította: mint sok mást, ezt is meg lehet oldani a nappalidban. Sőt, nem csak egyszerűen „megoldani” lehet, hanem kifejezetten élvezhető és számos előnnyel bír az online edzés. Lehet, hogy karanténos kényszermegoldásnak indult, de végül értékes alternatíva vált belőle, és nem kérdés, hogy a jövőre nézve is megmarad az otthoni fitness létjogosultsága.

Aki sportolt már életében, tudja: edzés és edzés között nagy különbség van. Sportpszichológiai alapvetés, hogy akkor marad meg hosszú távon a motiváció, ha örömmel végezzük a testedzést, és nem csak letudni való kötelességet látunk benne. Az, hogy a nappalidban is át tudod-e élni a flow élményt és ugyanolyan inspiráló lesz-e az online fitness óra, mint edzőtermi változata, sok tényezőn múlik.

Cikkünk célja, hogy megtaláld az élményt az otthoni edzésben és száz százalékban profitálni tudj a „műfaj” előnyeiből.

Az élményszerű online edzés összetevői

Csakúgy, mint az edzőtermi mozgás esetében, van, amit neked kell hozzátenni, míg más tényezőkért az edzőterem – ez esetben az online edzés szolgáltatója – felel. Ahogy az élet számos területén itt is kettőn áll a vásár, mindkét oldalról bele kell pakolni a száz százalékot, hogy látható eredmények születhessenek és hosszú távon is megmaradjon a motiváció.
…amit neked kell hozzátenned:

Ha rendszeresen végzel online edzést, érdemes a most következő szempontokat végiggondolnod, hogy megbizonyosodj róla, tényleg a maximumot hozod-e ki a dologból. Ha pedig választás előtt állsz, az alábbi felvetések szintén segíthetnek az eligazodásban.

Tervezz előre, készíts ütemtervet!

Szemben az edzőtermekkel, amelyek valamiképpen szankcionálják, ha nem jelensz meg az órán, amire bejelentkeztél, az online edzést sokkal könnyebb ellógni (ha nem reggel, akkor majd este, de ha nem este, akkor holnap, holnapután és azután…). Ezért érdemes az online edzések idejét is heti szinten előre beütemezni és szigorúan tartani magad hozzá. Némi önfegyelem szükségeltetik, de az érzés kárpótol.  Nagy igazság: csak azt az edzést lehet megbánni, amibe bele se kezdtél.

Add meg magadnak az igazi énidőt! 

Tegyél meg mindent, hogy az edzésre szánt idő zavartalanul teljen és tényleg csak a tiéd maradjon. Csörgő-pittyegő telefon, esetleg az ajtóban kíváncsiskodó fejecskék, netán egy rád mászó totyogó eléggé le tudja csökkenteni az edzés hatékonyságát. Tudatosítsd magadban: edzés = énidő, még a nappalidban is!

Mire van tered? 

Fontos szempont a sportágválasztásnál, hogy mekkora tér áll rendelkezésedre az otthoni edzésnél. A legkisebb helyet vitathatatlanul a Spinning® edzés igényli, hiszen mindössze egy bringányi méretű hely szükségeltetik (a Spinner® bringa pedig edzés után akár máshová is könnyen áttolható). Viszonylag kis helyigényű lehet még a jóga és egyéb body&mind edzésformák. Nagyobb helyet igényelnek értelemszerűen a koreografált, netán eszközös aerobik órák, táncos mozgások. 

A livestream a király: keresd az élő online edzéseket! 

Ha te is azok közé tartozol, akiknek némi pressziót kell magukra gyakorolniuk, hogy otthon is eddzenek, a livestream edzéseket neked találták ki. Az élő online fitneszedzések valós időben zajlanak, tehát ugyanúgy tartanod kell magad az óra kezdési időpontjához. Arról nem is beszélve, hogy teljesen más azzal a tudattal edzeni, hogy mind az edzővel, mind a sporttársak együtt, ÉPPEN MOST, egyszerre nyomjátok. Még inkább így van ez, ha az online edzést nyújtó szolgáltató közösségi funkciókat is biztosít: pl. profil létrehozása, vagy kommentelési, chatelési lehetőség. Bebizonyosodott: az online térben is össze lehet kapcsolódni, elkötelezettséget és motivációt fokozni!

A minőségért fizetni kell

 A szakértelmet és a profizmust sehol nem adják ingyen, még az online térben sem. Ha valaki nem csak sportszakmai, de technikai értelemben is kiemelkedő minőségű szolgáltatást akar nyújtani, az masszív befektetéssel jár (lásd lentebb), ezért természetes, hogy ellentételezzük ezeket. Bár léteznek ingyenes online edzések, javasoljuk, hogy légy körültekintő ezekkel és tájékozódj: ki nyújtja és milyen minőségben? Lehetnek persze ellenpéldák, de nagy általánosságban elmondható, hogy a minőségi online edzésért is fizetni kell – és ez teljesen normális!

 …amiért az edzés szolgáltatója felel:

Rengeteg online edzésforma érhető el gombnyomásra, ugyanakkor hatalmas különbségek vannak az egyes szolgáltatások között. Vegyük végig ezeket az összetevőket is.

Minőségkontroll az edzők és az edzések szakmai színvonala terén

Érdemes olyan szolgáltatót választani, aki alaposan megválogatja, kik tarthatnak órát a „háza táján”. A szakmai minőségkontroll egyik jelzője, ha állandó összetételű edzői csapattal találkozol az adott felületen, melynek tagjai kivétel nélkül magas kvalitású, tapasztalt, szakmájukban ismert és elismert edzők. 

Annál is inkább érdemes megvizsgálni ezt a szempontot, mert számos online fitness szolgáltató – a fentiektől eltérően – úgynevezett platformos üzleti modellt követ. A platformos modell tulajdonképpen az edzők számára nyújt megjelenési felületet és a nézettség után fizet a trénereknek, akik tapasztalattól és képzettségi szinttől függetlenül tarthatnak órát a platformon. Értelemszerűen, ebben az esetben általában kevésbé van megszűrve az edzői gárda. Honnan ismered fel a platformos működést? Legtöbbször az utal rá, hogy a felvételek különböző helyszíneken zajlanak: a trénerek saját otthonukból vagy edzőtermükből, saját (amatőr) eszközeikkel közvetítik az online edzéseket – ki jobb, ki rosszabb minőségben. Ebből kifolyólag az órák színvonala is váltakozik, az edzők egyéni kvalitásaitól függően. 

Minőségkontroll a hang- és látványélmény terén

Lelkes edző okostelefonos bejelentkezéssel a saját nappalijából, vagy stúdiófelvétel (élő edzések esetében is!), professzionális hang- és látványminőséget biztosítva? Lehet szépíteni, de nem kérdés, hogy az online edzés élményfaktora szempontjából meghatározó a technikai háttér. 

És persze ott a felület kérdése is: milyen csatornát használ a szolgáltató? A minőségi, egyedi fejlesztésű felületekkel szemben a Facebook például nem a legalkalmasabb edzések közvetítésére. Egy példa: a zenéket esetenként lenémítja, de akár meg is szakíthatja az adást a közösségi oldal, illetve sok más problémát is meg lehetne még említeni. 

Lényeg a lényeg, azt javasoljuk, hogy ne csak az edzések, de a technikai kivitelezés terén is vizsgáld meg a minőséget. 

Edzéstámogatás & közösség

Ha felvételről leadott edzéseket követsz, sajnos elveszik az „itt és most” varázsa. Pedig az online térben is össze lehet kapcsolódni a valós idejű livestream edzések révén, pláne, ha az edzésszolgáltató az applikáción keresztül közösségi funkciókat is biztosít (komment, chat, lájk gomb, emotikonok, stb). Az is nagyon inspiráló, ha „láthatod” a többi edzőtárs jelenlétét és ők is a tiédet: követhetitek és támogathatjátok egymást, netán toplisták, ranglisták is ösztönöznek a rendszerességre és a kemény edzésmunkára.

Látható eredmények: a motiváció alapja 

A legjobb online fitness szolgáltatások arra is lehetőséget adnak, hogy nyomon kövesd aktuális edzési paramétereidet valamint eredményeidet is, mely a tudatos edzés és a hosszú távú motiváció egyik kulcsa. Egy profi edzésapplikáció képes megjeleníteni többek között a pulzusodat, megadni pulzuszónáidat, kiszámolni a kalóriafelhasználásodat, a tréning végén pedig edzésösszesítőt és statisztikákat készít – ezek révén folyamatosan nyomon követheted az elvégzett edzésmunkát és a fejlődésedet.

Jogszerű működés, adataid biztonsága 

Tudjuk, nem feltétlenül a te adataidra vagy képeidre hajtanak a titkosszolgálatok, de kétségkívül fontos, hogy egyértelmű legyen, ki és pontosan mit ígér nekünk, hogyan kezeli az adatainkat, valamint, hogy mi dönthessük el, kivel és mit szeretnénk megosztani. 

Apropó, szolgáltató! Ki üzemelteti az adott felületet? Magánszemély, becsületkasszás fizetéssel a magán bankszámlájára, vagy jogi személy a vonatkozó szabályok betartásával? Jogi szempontból illegálisan működő szolgáltatást igénybe venni több szempontból se szerencsés, ráadásul az adózás megkerülése nem támogatja a fitness iparág fejlődését és ezáltal a szolgáltatások általános színvonalát se. Ha szabad javasolni, legyen alapelvárás, hogy jogi személy üzemeltesse a felületet, megtaláld az impresszumot és az általános szerződési feltételeket, adataid kezelése GDPR kompatibilis legyen, biztonságosan, bankkártyával tudj fizetni és természetesen számlát is kapj a szolgáltatásról.

+1 jó pont: Ingyenes próbaidőszak 

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, klassz dolog, ha kockázatmentesen kipróbálhatsz és tesztelhetsz egy szolgáltatást. 

Edzés otthon: ahány ház, annyi szokás

Akárcsak az otthonodban egy idő után kialakult mindennek a helye, és egyéniséged alapján megszületett egy egyedi élettér, egy napi rutin, ugyanúgy az otthoni edzés esetében is figyelembe kell venni a saját igényeidet, hogy be tudj rendezkedni egy egészségesebb, fittebb életmódra, és ne csak fellángolás legyen az otthoni edzés! Testi és lelki adottságaid figyelembevételével fogod tudni megtalálni, hogy mi működik Neked igazán, de ez csak a tapasztalattal fog megjönni!

Ezért a fenti szempontok mérlegelése után próbáld ki magad és vágj bele: így tudsz egyre jobb lenni, és az egyszeri fellángolásból jó szokásokat kialakítani![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top